Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е привлечен към наказателна отговорност за

...
Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е привлечен към наказателна отговорност за
Коментари Харесай

Кметът на Омуртаг остава под домашен арест заради здравословното му състояние

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е притеглен към наказателна отговорност за това, че от началото на 2019 година до сегашния миг е взел участие в проведена незаконна група на територията на община Омуртаг за осъществяване на закононарушения по работа. Той беше арестуван през февруари.

Ешрефов е упрекнат в осъществяване на длъжностни закононарушения и присъединяване в проведена незаконна група, ръководена от татко му Хасан Хасанов. Разследването е за това, че посредством служебното си състояние Ешрефов е облагодетелствал бизнеса на татко си, който се занимава с дърводобив. Производството е почнало през предходната година, когато бе осъществена инспекция в постройката на общината. ДАНС влезе там при следствие за спор на ползи от страна на Ешреф Ешрефов.

Бащата на обвинения е арестуван под стража, по отношение на третия член не е взета мярка за процесуална насила.

Адвокатите считат, че нито една от законовите предпоставки за взимане на мярка за неотклонение не е налична. В събраните доказателства четиримата бранители не съзират обосновано съмнение за съпричастност към вмененото действие. За изказвания интервал от 5-годишно битие на групата, членовете ѝ не били направили нито едно закононарушение, нито един от тях не е бил притеглен към отговорност или наказан. Няма опасност Ешреф Ешрефов да се укрие, тъй като е трайно обвързван с района , заема висша служба в локалната власт, фамилно зает е. Процесуалните представители потвърдиха, че няма риск и от осъществяване на закононарушение, в това число против правораздаването. Досъдебното произвеждане, по думите им, е от половин година и за този интервал подзащитният им не е опитвал или упражнявал въздействие върху очевидци. Изтъкнато бе и влошеното му здраве.

Представителят на Апелативната прокуратура има различен прочит на събраните материали - значително гласни доказателства в нужната степен обосновават догатката за съпричастност към действието, се споделя в публикуваното прессъобщение. Държавното обвиняване поддържа извода на Окръжния съд в Търговище, че има заплаха Ешреф Е. да повлияе на очевидци, в това число на такива, които занапред ще бъдат установявани и разпитвани. Част от тях са в служебна йерархична взаимозависимост от него, акцентира прокурорът.

Като прегледа мненията на страните и обемните материали по делото, Апелативният съд реши, че определението на първата инстанция, е вярно. Престъплението, за което Ешреф Ешрефов е притеглен, е тежко и за него законът планува наказване от 3 до 10 години отнемане от независимост. Проверката и анализът на забележителния размер доказателствени източници обосновават догатката за съпричастността му към незаконното действие. Може да се направи извод за битие на трайно съдружие сред тримата обвинени, основано за длъжностни закононарушения . Групата е била добре проведена, структурирана, работила е в нелегалност и в нескончаем интервал, а задачата е била да се генерират обилни финансови запаси. Множество доказателства поддържат обвинителната теза. Съдът напомни, че на този стадий от производството няма условие да са безспорни.

И този правосъден състав смята, че е действителна заплахата обвиненият да извърши закононарушение, като опита да попречи или осуети наказателното произвеждане. Няма риск обаче той да се укрие. Правилно Окръжният съд е решил, че поради здравословното положение на Ешреф Ешрефов, подобаващ за него е домашният арест .  Ешрефов получи микроинсулт при ареста си.

Определението на Апелативен съд - Варна е дефинитивно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР